Tıbb-ı Nebevînin isabetli oluşunun sebebi, vahye dayalı oluşundandır. Her şeyin bir başlangıcı vardır. Tıbbın da temelini peygamberler (aleyhimüsselam) özellikle de Hz. Muhammed (sav) atmıştır. Ateşli hastalıklarda soğuk suyu önermiş ve sağlıklı bir hayat için kurallar ortaya koymuştur.

Suyun görevleri şöyledir:

* Besinlerin sindirimi,

* Besinlerin emilimi ve taşınması,

* Eklemlerin kayganlığının sağlanması,

* Elektrolitlerin taşınması,

* Toksinlerin atılması,

* Vücut ısısının denetimi.

Su içmek karaciğer ve böbreklerin temizlenmesine, toksinlerin atılmasına yardımcı olan en önemli içecektir. Düşük tansiyon sorununun hakkından gelmek için kan dolaşımını hızlandırmak gerekiyor.

Su içmek, yüz yıkamak, yüzmek, yara üzerine buz koymak hidroterapi biçimleri arasına giriyor. Suyun cilde teması sinir uçlarını uyarıyor. Örneğin, suyun enseye dokunuşu migrenden kas tutulmalarına kadar birçok soruna çare oluyor. Damar çeperlerini etkileyen su, varisleri rahatlatıyor, dolaşım bozukluklarını düzeltiyor. Oturma banyoları hemeroid ve varis tedavilerinde, rahim kasılmalarına bağlı ağrılarda işe yarıyor. Buğu tedavisi, solunum yolları, sinüs ve akciğerlerdeki tahrişin tedavisinde yararlı oluyor. Ağrılı kasların tedavisi için sauna, strese karşı ise yıkanmak ve yüzmek öneriliyor.

Suyun sıcaklığına göre insan vücudunun vereceği tepkiler farklı olacaktır. Soğuk su vücudumuza enerji verir, canlanmamızı, kendimize gelmemizi sağlar. Yüksek ateşi düşürmek için soğuk su kullanılır. Vücudun zedelenmiş bölümlerinde meydana gelebilecek sislikleri engellemek için buz tedavisi uygulanır.

Sıcak su ise; vücudun gevşemesini, rahatlamasını sağlar. Sıcak su buharıyla vücuttaki gözenekler açılır, terleme gerçekleşir ve bu yolla vücuttaki toksinler atılmış olur. Vücudun kan dolaşımını hızlandırmak için suyla şok tedavisi uygulanabilir. Şok tedavisi, sıcak ve soğuk su banyosunu birbirinin ardınca yaparak gerçekleşir.

Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma adı verilmektedir.

Su ve maden suları özellikle romatizmal hastalıklarda kireç kaybını önler, kas-kemik dokusunu güçlendirir ve eklem ağrılarını azaltır. İleri yaşlarda sıklıkla görülen bu rahatsızlığın tedavisinde destek amaçlı olarak mineral ve çeşitli maddeler açısından zengin olan su tedavisi büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.

Hidroterapi; hidro “su” ve terapia “tedavi” kelimelerinden oluşmuştur. Osmanlı da su ile tedavi çeşitli fiziksel rahatsızlıkların yanında sinirsel rahatsızlık giderilmesi ve iyileştirilmesi için de kullanılmaktaydı. Günlük yaşam içerisinde yoğun iş yaşamı, trafik ve benzeri stres oluşturan faktörler yaşamı güçleştirmekte ve ruhsal bazı rahatsızlıklara da neden olmaktadır.

Soğuk su ile banyo, damarların gerilmesini ve gücünün artmasını sağlar. Aynı zamanda vücut içerisindeki yanmayı kamçılar. Böylece vücudu ısıtır, kalp atışı ve solunum artarsa da kalp daha güçlü çalışır, soluk alma daha genişler. Ateşli hastalıklarda özellikle doktorun tavsiye ettiği durumlarda, soğuk suyun fayda teşkil ettiği bilimsel açıdan da kanıt bulmuştur. En azından ateşi düşürmekte güçsüz olan vücuda zindelik sağlamaktadır.

Sıcak su ile banyo deri üzerindeki kirleri eritip gözenekleri açar. Soğuk su ile banyo, damarların gerilmesini ve gücünün artmasını sağlar. Aynı zamanda vücut içerisindeki yanmayı kamçılar. Böylece vücudu ısıtır, kalp atışı ve solunum artarsa da kalp daha güçlü çalışır, soluk alma daha genişler.

Hadis-i şerifler de:

“Resulullah (sav) buyururlar ki:

“Hararet, cehennemden bir kabarmadır. Hararetinizi (soğuk) su ile soğutunuz.” 400-  Rasulullah şöyle dua ederdi:

“Allah’ım, beni karla, doluyla ve soğuk su ile temizle, Allah’ım, beyaz elbisenin kirden temizlenişi gibi beni günahlardan temizle.” (Buhârî, Tıbb 28, Bed’ü’l-Halk 10; Müslim, Selam 83, (2212); Tirmizî, Tıbb 25, (2074)

“Hamamdan çıkarken ayakları soğuk su ile yıkamak baş ağrısını giderir.” (Ebu Nuaym; Muhtârü’l-Ehâdîs, 101)

Yine Rasulullah (sav) buyuruyor ki:

“Sıtma, cehennem körüklerinden bir körüktür, onu soğuk su ile kendinizden uzaklaştırınız.”

“Böğür sancısı, böbrek damarındandır; kımıldadığı zaman sahibi­ni incitir. Onu kaynamış su ile tedavi ediniz.”

Üstad Bediüzzaman “İşarat-ül İ’caz” adlı eserinde;

وَ بَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ

ayetin tefsirinden bir kısmında şöyle bir izahı vardır:

تَجْرِى : Bahçelerin en güzeli, içinde suyu bulunanlardır. Bunların da en güzeli, içlerinden suları akanlardır. Bunların da en iyisi, akıntısı devamlı olanlardır. İşte cereyanın sîga-i muzari kıyafetinde zikredilmesi, o cereyanları tasvir etmekle, devamlı olduğuna işarettir.

مِنْ تَحْتِهَا : Hadravat (yeşillik) ve nebatat içinde cereyan eden suların en iyisi; nebean suretiyle bahçenin içinden çıkmakla yüksek köşklerin altından kendine mahsus terennümatıyla geçen, eşcar ve nebatata dağılan sulardır. مِنْ تَحْتِهَا kelimesi, bu kısım sulara işarettir.

اْلاَنْهَارُ : Suların çokluğu, bahçelere daha ziyade menfaat, revnak ve güzellik verir. Kezalik küçük küçük arklardan tecemmu’ eden nehirler, daha güzel manzaraları teşkil eder. Bilhâssa suları berrak, zülâl, tatlı, soğuk olursa fevkalâde bir kıymet, bir lezzet veriyor. İşte اْلاَنْهَارُ kelimesi cem’iyle, tarifiyle, maddesiyle bu çeşit sulara işaret eder.” (Nursî, İşarat-ül İ’caz)

“İki denizi (birbirine) salıp katan O’dur; bu, tatlı, susuzluğu giderici, bu da tuzlu ve acıdır. İkisinin arasında (birbirlerine karışmalarını önleyen) bir engel (berzah) ve aşılmayan bir sınır koymuştur.” (Furkan, 25/53; Rahman, 55/19-20)

“Durmaksızın akan su (lar)” (Vakıa, 56/31)

Suların Kıymetli Ve Lezzetli Olmasının Sebepleri:

1- Kaynak suyu olacak,

2- Kaynak suyunun akıntısı olacak,

3- Kaynağın akıntısı devamlı her mevsim olacak,

4- Kaynak gür olacak,

5- Kaynağın suları berrak, zülâl, tatlı, soğuk olacak,

6- Kaynak suyu yeşillik ve bitkiler arasında olacak,

7- Kaynak yeşillikler arasında akacak,

8- Kaynağın kendine mahsus terennümatı (akışında güzel ses ve musikisi) olacak.

 

adarselim@gmail.com