İngiliz ve Kanadalı bilim adamları, GDO’lu gıda ve yemlerin kanıtlanmış zararlarını ortaya koydular. Makaleye göre GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)ların bilimsel deneylerle kanıtlanmış zararları var: (Microbial Ecology in Health and Disease dergisinde yayınlanan makale)
1- Erken Ölüm:
2006 yılında, Rusya Bilimler Akademisi’nden bilim adamları Genetiği Değiştirilmiş (GD) soya ile fareleri beslediler. Bu fareler, aşırı derecede küçük yavrular doğurdu. Yavruların yarısından fazlası 3 hafta içinde öldü. Sonuçlar bilimsel dergilerde yayımlandı.
2- Alerji:
2005 yılında, Hindistan’ın Madya Pradeş bölgesinde GDO’lu pamuğa mâruz kalan yüzlerce tarım işçisi ve pamuk üreticisi, Madya Pradeş, Hindistan, pamuk işleyicileri ciddi alerjik rahatsızlıklar yaşadı. Vaka incelemesi ve sonuçları (Science and Society, dergisi 2006)
3- GDO’lu Ürün Yiyen Koyun Ölümü:
2006 yılında, Hindistan’ın Andra Pradeş şehrindeki Warangal bölgesinde, dört ayrı köyde GDO’lu pamuk hasat artıklarını yiyen binlerce koyun öldü. (Science and Society, dergisi 2006)
4- Akciyerde İltihap:
2005 yılında, Canberra, Avustralya’daki Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization‘daki bilim adamları, normalde zararsız bir protein içeren bir transgenik fasulyeyi farelerde test ettiler. GDO’lu fasulye, farelerin akciğerlerinde iltihaplanmaya neden olmuş ve fasulyenin içine dahil edilen yabancı proteinin, diğer besinlerdeki proteinlere karşı da hassasiyeti kışkırttığı ortaya çıktı.
5- Akciğer, Pankreas Ve Testisler De Sorun:
İtalya’daki Urbino, Perugia ve Pavia Üniversitelerindeki bilim adamları, 2002’den 2005’e kadar yayınladıkları raporlarda GDO’lu soyalarla beslenen genç farelerin pankreas, akciğer ve testis hücrelerinin etkilendiğini ortaya koydular. Sonuçlar dört ayrı bilimsel dergide yayımlandı.
6- Gizemli Hastalıklar:
2003 yılında, Filipinlerin güneyindeki köylüler, Monsanto’nun GDO’lu ve hibrit mısırları çiçeklenmesiyle, gizemli hastalıklara yakalandılar. Köylülerin kanlarında bu ürüne karşı koyan antikorlar tespit edildi. (Science and Society, 2006)
7- İnek Ölümleri:
2002 yılında, Almanya’nın Hesse bölgesinde GDO’lu mısır yedirilen bir düzine inek öldü. Ayrıca ineklerde pek çok hastalığa sebep oldu ve hasta hayvanlar kesilerek telef edildi. (Science and Society, 2004)
8- Organ Yetmezliği:
1998 yılında, İskoçya’da Arpad Pusztai ve arkadaşları GDO’lu patatesle beslenen farelerin tüm organ sistemlerinde hasar meydana geldiğini tespit ettiler.
9- Bağırsaklarda Sorun:
1998’de Mısır’daki bilim adamları benzer etkileri GDO’lu patatesle beslenen farelerin bağırsaklarında da buldular. (Nat Toxins, dergisi 1998)
10- Tavuk Ölümü:
2002 yılında, Aventis firması’nın (daha sonra Bayer CropScience) İngiliz karar mercilerine gönderdiği veriler, GDO’lu mısırla beslenen tavukların ölme ihtimalinin diğerlerine göre iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. (Science and Society, dergisi 2004)
Mualla Ergen, “Terör nedeniyle yapılan silahlı saldırılarda insanlar ölüyor. Oysa soframıza koyduğumuz gıdalarımızdaki genetiği değiştirilmiş organizmalar da, terörün başka bir benzeri. Gıda terörü insanlarımızı öldürmüyor, süründürüyor” (Mualla Ergen, Organik Beslenme ve Gıda Terörü) diyor.
Transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürünlerin tehlikeleri konusunda yaşanmış en büyük olay, Japonya’da meydana geldi. Japonya’da GD bakteri tarafından üretildiği anlaşılan ‘triptofan’a bağlı olduğu anlaşılan bir sendrom nedeniyle 37 kişi öldü, bin 500 kişi kısmi felç geçirdi, 5 bin kişi de geçici olarak iş göremez hale geldi. (http://arsiv.sabah.com.tr)
Bu kadar zararlar gösteriyor ki; GDO’lu gıdalar insanlara kesinlikle zararlıdır. Öyle ise, buna karşı tedbirleri almamız gerekmez mi?
İLGİLİ YAZILAR
BÜNYELERDE GDO SAVAŞI
GDO’LU GIDALARIN MÜSLÜMANLARA ETKİSİ
GIDA MAYINLARI
(S. Adar, “Tabaktaki Bomba GDO’lu Gıdalar”, eserimden)
adarselim@gmail.com