Kişisel Gelişim Uzmanlığı ülkemizde son yıllarda ivmeli bir şekilde artış göstermekte olduğu görülmekte. İnsanlarla uğraşan muhtelif kuruluş ve işletmelerin, insan kaynaklarından pazarlamaya kadar birçok konuda Kişisel Gelişim alanında uzman bulundurmaya başlanmıştır.
Bu makalenin amacı; özellikle Kişisel Gelişim Uzmanı hangi alanlarda hizmetler verilebileceği ve bu uzmanları nasıl doğru olarak seçmemiz gerektiği konular hakkında, siz değerli okurlarımın bilgilerini yenilemektir.
Bunun için şu soruları cevaplamak gerekir:
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel Gelişim İnsana Ne Katar?
Kişisel Gelişimin Faydaları Nelerdir?
Kişisel Gelişim Uzmanı Kimdir?
Kişisel Gelişim Uzmanının Görevi Nedir?
Kişisel Gelişim Uzmanlığı İle İlgili Alanlar Hangileridir?
Hangi Hizmet Alanlarında Kişisel Gelişim Uzmanına İhtiyaç Duyulur?
Kişisel Gelişim Uzmanlığı Eğitimi Nasıl Alınır?
Kişisel Gelişim Uzmanı Nasıl Seçilmelidir?
Kişisel Gelişim Uzmanının Bilgileri En Verimli Nasıl Kullanılır?
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel gelişim; bireyin kapasitesini, kişilik türünü, eğitim seviyesini, o zamana kadar gerçekleştirdiği şeylerin limitini ve kişinin motivasyonunu arttırmaya yönelik çalışmalara verilen genel isimdir.
Kişilerin hedef belirlediği yere ulaşmaları veya sahip olduğu potansiyeli artırmaya yönelik çalışmalarına yardımcı olan profesyonellere de kişisel gelişim uzmanı denmektedir. Kişisel gelişim programlarının temel dayanağı kişinin kendini tanıması ve anlaması sağlamaktır. Kişinin kendini keşfetmesi, hangi alanlarda ne yapabileceğini bilmesi ve eksikliklerini gidermeye çalışması, kişisel gelişim sürecinin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Kişisel gelişim insanın kendini geliştirmesidir. Kişisel gelişimin en temel önemi kişinin kendini bilip ve tanımasıdır. Bu bakımdan kişinin verimini, azim ve çalışmasını sağlamak, performansını yükseltmektir.
Kişisel Gelişim İnsana Ne Katar?
İnsana kendini geliştirme imkânı tanır. Kendini tanımayla başlayan kişisel gelişim yolculuğu, insanın becerilerini geliştirmesiyle devam eder. Hafıza geliştirme teknikleri, beden dilini iyi anlamak ve kullanmak, pozitif yani olumlu düşünceler kazandırarak, negatif yani olumsuz düşüncelerden kurtulabilme gibi öğrenimler sunan kişisel gelişim bizlere daha başarılı iş hayatı ve insan ilişkilerinde etkin ve yetkin olmanın ilke ve yöntemlerini gösterir.
Bireysel olarak Kişisel Gelişim Uzmanı sizlere en iyi önerileri vererek yön gösterir. Aşağıdaki konular hakkında sizleri donanımlı kılar.
1- Hedef tayin etmek
2- Kararlı olmak
3- Kararsızlıkları aşmak
4- Bakış açısını değiştirmek
5- Farkındalık oluşturmak
6- Motivasyonu yükseltmek
7- Zamanı yönetmeyi bilmek
8- Beden dilini anlamak
9- Renklerin dilini bilmek
10- Özgüveni arttırmak
11- Kişilere deneyim kazandırmak
12- Başarı odaklı olmak
13- Kişilerin kendilerini tanımalarını sağlamak
14- Değişime, çağa ayak uydurmak
15- İmajı yenilemek
16- Sosyal iletişimi sağlamak
17- Kurumsal ve aile içi iletişimin püf noktalarını bilmek
18- Mevcut şartları lehine kullanabilmek
19- Mutlu ve huzurlu olmak
20- Başarı keyfini yaşamak
Kişisel Gelişimin Faydaları Nelerdir?
Kişisel gelişim insanı her yönde geliştirmeyi sağlar. Hayatımızın bütün alanlarında daha verimli olmamızı, daha sosyal, daha bilgili, daha sakin ve kişinin eksik yönlerinin tespiti ile kişinin çeşitli konularda gelişmesini sağlar. Bu sayede kişi daha mutlu, huzurlu güzel bir hayat sürdürür ve hayatı boyunca mutlu olmasını sağlar.
Toplum içinde insan kendi kimliğini kazanan fakat bireysel gelişim ile sahiplenebilen sosyal bir varlıktır. Kişisel gelişim sayesinde insan hem topluma hem de kendine fayda sağlar.
Kişisel Gelişim Uzmanı Kimdir?
Kişisel Gelişim Uzmanı, hafıza teknikleri, mutluluğun şifresi, başarının şifreleri, hayata bakış açısı, verimli ders nasıl çalışılır, okul başarısında ailenin rolü, sınav nasıl kazanılır, strese güle güle, başarının püf noktaları, nasıl yazar olunur, kitap yazmak için ipuçları, gereksiz üzüntülerden kurtulmak, hayata bakışta farkındalık, hayata pozitif bakmak, mutluluk isteyenlerin hakkı, olaylara negatif bakmamak, hayatta nötr olmak, işimizin ne olduğunu iyi bilmek, gerçek mutluluğu yakalamak, doğruluk insana ne kazandırır, mutluluk yöntemleri nelerdir, mutlu ve başarılı olmanın insan elinde olduğuna rehberlik edendir.
Kişisel Gelişim Uzmanının Görevi Nedir?
Kişisel Gelişim Uzmanının görevi; kişisel ve mesleki hayat içerisinde gerçek başarıyı yakalama konusunda rehber olmaktır. Yani bireylere, özel yaşam ve iş ortamı içerisinde zoru başarmanın, etkin bir birey olmanın ve potansiyellerini nasıl arttırabilecekleri yollarının gösterilmesidir.
Kişisel gelişim eğitim programları özellikle kişisel gelişim ve sosyal başarı alanında uzmanlaşmış eğitmen kadrosu ile bireylere hayat boyu başarı için gerekli bilgileri sağlamak için geliştirilmiş uzmanlık alanıdır.
Kişisel Gelişim Uzmanı, kişisel gelişim yöntemleri konusunda bilgi ve tecrübeleri ile insanlara rehber olan belli alanlarda uzmanlaşmış bilgili kişilere verilen isimdir. Bu uzmanlar, insanlarda gizli potansiyelin ortaya çıkması için yol gösterirler.
Kişisel Gelişim Uzmanlığı İle İlgili Alanlar Hangileridir?
Danışman: Belirli bir konu hakkında uzman olan ve kendisine fikir danışılan kişidir. Danışmanın, danışana verdiği hizmete danışmanlık hizmeti denir. Danışman bilgi sahibi ve uzman olduğu konuda hizmet verir. Örnek olarak Hukuk Danışmanı, Finans Danışmanı, Teknoloji Danışmanı vb. gibi.
Koçluk: Belirli bir alanda uzmanlaşarak, kendini geliştirmiş ve farkındalığı yüksek olan ve başkalarına bu alanla ilgili yöntemler gösteren kişilere koç ve sundukları hizmete ise koçluk denir. Örneğin yaşam koçu, kariyer koçu vb. gibi.
Mentörlük: Kişi veya firmanın karar vericilerinin kendilerini geliştirmelerine, karar vermelerine ve harekete geçmelerine kişisel deneyimlerini aktararak yardımcı olan kişiye mentör, yapılan işe de menörlük adı verilir.
Kişisel Gelişim Uzmanı: Kişilerin gelişme, ilerleme, inkişaf etme ve tekâmül ile kemale ermeleri için belli bir iş, belli bir konuda bilgi sahibi, görüş ve becerisi çok olan kimselere verilen isimdir.
Özetle; belirli bir konuda hizmetin yapılmasını danışman yapar. Danışman bilgi sunar ve satar. Bu nedenle bilgisine başvurulan uzman kişilerdir. Farkındalığın sağlanması ve performans arttırılması koçluğun işidir. Çünkü koçun odak noktası; problemler, vizyon, performans ve hedef odaklı olmasıdır. Mentörlük ise deneyim transferidir. Mentörün odak noktası kariyer gelişimi, yeni ekibin kurumu tanıması ve sosyalleşmesi için bilgi transferini uygulamasıdır.
Ancak Kişisel Gelişim Uzmanı çözüm yolunun bulunmasında yardımcı olur. Kişi sorun ve sıkıntılarını gidermeye çalışır, kişilerin gizli kalmış kabiliyetlerini aktif hale getirerek başarıya ulaşmalarını sağlar. Kişisel Gelişim Uzmanı; kişi veya firmaların çeşitli alanlarında yol ve yöntemler sunan, yol arkadaşlığı yapan, kişi veya kuruluşları başarıya yönlendiren ve bilgi desteği sağlayan, doğru kaynakların kullanılmasına yardımcı olan kişidir.
Hangi Hizmet Alanlarında Kişisel Gelişim Uzmanına İhtiyaç Duyulur?
Bireysel ve kurumsal (kurum, kuruluş ve firmalar) olmak üzere iki alanda çalışma sahası vardır. İnsanın bulunduğu her alanda ve her yerde Kişisel Gelişim Uzmanına ihtiyaç vardır.
Bireysel olarak kişisel gelişim; insanın olumsuz düşünce, ön yargı ve kötü inanç kalıplarını değiştirerek, insanı olumlu olan yeni düşünce, ön yargıdan vazgeçmiş, iyi ve güzel inanç kalıplarını benimsemesine yardımcı olmaktır. Kişisel Gelişim; insanın bulunduğu hal ve durumundan, kendisinin en yüksek potansiyelini ortaya çıkartması ve sahip olduğu potansiyelin farkına vardırılmasıdır. Çünkü birçok insan kendini tam olarak tanıyamıyor.
Kişisel Gelişim kişinin karşılaştığı problemlerin -depresyon, uyku bozukluğu, travma, yeme bozukluğu, başarısızlık, ölüm korkusu, doğal afet vb. gibi- meydana getirdiği etkilerin derinleşme ve büyümesini önleyerek, aynı zamanda kişilerin hayata bakış açılarını ve problemlere karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini de öğretmeyi amaçlamaktadır.
Kurumsal olarak; kişisel gelişim uzmanı tarafından kurum ve firmaların yönetim ve işletme sorunlarının kaynakları teşhis ve tespit edilerek çözüme kavuşturulması sağlanır. Aynı zamanda kurum içerisinde çalışan kişilere verilen mental destek ile birlikte kişilerin moral ve motivasyonu sağlanarak, çok daha verimli ve istekli bir şekilde çalışması sağlanabilir. Böylece iş verimi artar, kalite yükselir, kurumsal olarak daha kolay hedefe ulaşılır.
Etkili yönetim ve karar verme becerileri kazandırılmasının önemi büyüktür. Kurumsal iletişimi her ne kadar biliyor olsak bile, bilmediklerimizin de olduğunu unutmamak lazım. Eğitimlerde olduğu gibi, yönetimlerde de beden dilini anlamak çok önemlidir. Çünkü verimin ve iş kalitesinin artmasında etkilidir. Özellikle renklerin dilini bilmekte çalışılan mekânlar ile iş ve ticaret mekânları açısından büyük öneme haiz olduğunu bilmek şarttır.
Kişisel Gelişim Uzmanlığı Eğitimi Nasıl Alınır?
Günümüz dünyasında kişisel gelişim, profesyonel bir meslek olarak her geçen gün daha çok tercih edilir hale geldi. Kişisel gelişim alanı dünyada her geçen gün artmaktadır.
Üniversite veya başka okullarda Kişisel Gelişim Uzmanlığı bölümü yoktur. Bu uzmanlar, kendi çabaları ve kendi gayretleriyle çeşitli araştırma ve tecrübe ile öğrenerek deneyim kazanırlar. Bununla birlikte kişisel gelişim konusunda yeterlilik için bilgiler vermeyi amaçlayan birçok Kişisel Gelişim Uzmanlığı kursu ve sertifika programı bulunmaktadır.
Kişisel Gelişim Uzmanı olmak için kişilerin eğitim alması gerekir. Çünkü insanları kazanmak onların karakterini çözerek beyin ve his fonksiyonlarının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için bir kısım teknik konuları bilmek gerekir. Genelde bu eğitim fakültelerde yer alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinde verilmektedir. Aynı zamanda sosyoloji okuyanlar ek sertifika alarak da bu alana yönelebilirler.
Kişisel Gelişim Uzmanı Nasıl Seçilmelidir?
Yüksek gelirli ve yeni bir kazanç kapısı olarak kabul edilen ”Kişisel Gelişim Uzmanlığı”na her geçen gün talep patlaması yaşanıyor. İnsanlar kişisel sorunları için değil, uzman olup iyi para kazanma adına maliyeti 3, 5 hatta 7 bin lirayı bulan eğitim katılarak sertifika alıyorlar.
İki haftalık kurslara katılarak alınan sertifika ile kişisel gelişim uzmanı olunduğu kabul ediliyor. Aslında bu alan kısa dönemli eğitimlerle, hatta akademik dört yıllık Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik (PDR)’den yeni mezun olanların dahi deneyim ile tecrübeye, yani zamana ihtiyaçları varken iki haftalık kurslarla hemen uzman oldum denilebilinir mi?
Hangi alan olursa olsun -danışmanlık, koçluk, mentörlük ve kişisel gelişim uzmanlığı- hepsinde de uzmanlık vasfını kazanabilmek için en az 15 – 20 yıllık o alanda deneyim ve tecrübe olması kaçınılmazdır. Uygulama dönütlerinin alınması, değerlendirilmesi, deneme-yanılma metodunun sonuçlarının görülmesi, yaparak yaşayarak öğrenmenin uygulanması bir hayli zaman alabilmektedir. Alanlarla ilgili kitapların okunması insana bilgi verir ama beceri kazandırması zaman alır.
Kişisel Gelişim Uzmanı olabilmek için okumak, araştırmak, uygulamak, eser yazmak, konferanslar vermek, bireysel veya kurumsal deneyimler kazanmak, kişileri tanımak, sorunları teşhis etmek, kabiliyetleri tespit ederek tedavi yoluna gitmek kısa zamanda olacak bir iş değildir. Bu nedenle bir çok kişi ben “Kişisel Gelişim Uzmanıyım” diyebilir, ama gerçek uzman yaptığı işle ve aldığı sonuçlarla ortaya konulur.
Seçim için takdir ve tercih, birey ve kurum yöneticilerinindir. Uzmanların tecrübe geçmişlerinin bilinmesidir. Yoksa birkaç refarans etkilidir, fakat yeterli değildir. Çünkü bir kaç uygulamanın çeşitli nedenleri olabilir. Tanıdıkların bulunması, yanılgıların olması, ihtiyacın acil olması vb. bir çok sebepleri olabilir. Burada anlatmak istediğimiz, hiç faydası olmaz demek değildir. Çünkü bir hazırlığın sonucu icraya konulmuş olduğu bir gerçektir. Ama yeterli olmadığını yani “işi ehline verin, bir ekmekte üste verin” prensibini hatırda tutmakta fayda var. Sağlıkta mütehassıs arandığı gibi, Kişisel Gelişim Uzmanlığında da alan mütehassıslarını aramak ve bulmak zorunluluğu var kanaatindeyim.
Kişisel Gelişim Uzmanının Bilgileri En Verimli Nasıl Kullanılır?
Kişi kendi özelliklerinin ne kadar farkına varır, özel kabiliyetlerini ne kadar tanır ve geliştirirse diğer insanlardan o kadar farklı hale gelmiş ve güçlenmiş olur.
Kişisel Gelişim Uzmanı, kişinin yaşam kalitesini artıran bir sistem ve teknikler bütününü taliplilerine verdiğinden, alınan bilgi ve teknikler bir bütünlük içinde kişinin tatbikata koyması gerekir. İnsan ne kadar farklı sistem ve teknik içinde yaşarsa kendini o kadar geliştirme imkânı bulur.
Kişisel Gelişim Uzmanının bireyde veya gruplarda ortaya çıkardığı en yüksek potansiyeli kullanmaya yönelmektir. Kişi kendindeki farklılıkları keşfederek yeni atılımlar ve yeni hedefler belirlemeli. Yoksa aldım bilgileri dursun yerinde, zamanı gelirse kullanabilirim demek doğru değildir. Alınan bilgileri kendi bildikleriyle birlikte yoğurarak kendi kapasitesine göre etkili ve verimli olabilecek atılımlar yapmalı ki, verimli kullanmış olabilsin.
Demek bilgiye ulaşmak kadar, onu uygulamakta önemlidir.
adarselim@gmail.com