Okuma olayı bir uzun yolculuktur; aktif olarak doğumla başlar, ölümle son bulur. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmış demektir. Okuma iğneyle kuyu kazmak gibidir; kararlılık ister, sabır ister. Okumak bir arayış, hakikati, doğruyu, güzeli bulma çabasıdır.
Kitap okumanın faydası herkese vardır. Kitap okumak, sadece öğrenci ve gençlik için değil, aynı zamanda çocuk, yetişkin ve yaşlılar için de lazımdır. Özellikle de kitap okuma alışkanlığının çocukluk döneminde kazanılması gerekir. Bu alışkanlığın kazanılmasında okul ve ailenin etkisi büyüktür. Ancak toplumumuzda bu alışkanlık yeterince kazanılmadığından kitap yeteri kadar okunmamaktadır.
Bu nedenle çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçlerinde de çok daha başarılı oldukları görülmektedir.
Özellikle kişi kimliğinin oluşturulduğu dönem olan gençlik çağında kitap okumak şarttır. Genç, kitap okudukça kendini tanıma fırsatını bulur ve yeteneklerini keşfetmiş olur. Genç, kitap okudukça ufkunu da genişletir.
Kitap okumanın sınav hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını çok iyi değerlendirebilen öğrenciler, diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar. Özellikle OGS, YGS ve TYT, LYS sınavına hazırlanan öğrencilerin çok kitap okuması gerekir.
Kitap okumanın derslere de faydası vardır. Kitap okumanın yalnız Türkçe, Edebiyat ve Coğrafya gibi Sözel Dersler için değil, bütün derslere katkısı vardır. Şöyleki:
“Kitap okumanın sayısal derslere ne gibi bir etkisi olabilir?” düşüncesi yaygındır. Oysa sayısal derslerden çıkan sınav sorularının büyük bir kısmı metindir. Özellikle Fen Bilimleri derslerinden çıkan soruların yoruma dayalı olması, yorum yeteneğini güçlendirecek kitapların okunmasına bağlıdır. Hatta “Soruyu anlamak; doğru cevap vermenin yarısıdır” uyarısını da unutmamak gerekir. Özellikle kapsamlı düşünme yeteneği isteyen Biyoloji, Fizik ve Matematik konuları düşünme yeteneği yüksek olan insanların başarılı olabileceği derslerdir. Bu yeteneğin kitap okumayla geliştirilebileceği de unutulmamalıdır.
Sınavlarda zamanı iyi kullanma çok önemlidir. Çok kitap okuyan öğrenci, hızlı okuyup anlayarak, dakikaların altın değerinde olduğu sınavlarda daha da başarılı olacaktır. Sınav soruları incelendiğinde okuma hızı ve yorumlayabilmenin; büyük önem taşıdığı görülmektedir. Kitap okumanın yüzlerce faydalarından bir kaçını sunmaya çalışacağım:
Kitap Okumak; Bir ilaçtır.
Aklın cilasıdır.
Hayatı sevdirir.
Düşünceleri olgunlaştırır.
Muhakeme gücünü geliştirir.
İnsanı hidayete erdirir.
Stresi azaltır.
Zihni açar, hafızayı kuvvetlendirir.
Doğru karar verme yeteneğini geliştirir.
Güzel düşünme ve görmeyi sağlar.
İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Etkin ve etkili bir insan olma yollarını açar.
Meslek hayatındaki başarı düzeyini yükseltir.
Okuyanı ‘Bilgili İnsan’ yapar.
Kitap Okuyanın; Güvenilir bir çevresi oluşur.
Bilgi dağarcığı ve kelime hazinesi zenginleşir.
Anlama gücü ve konuşma yeteneği güçlenir.
Genel kültürü artar.
Okuma hızı gelişir.
Sınavlarda başarısı artar.
Dünyaya bakış açısı değişir.
Toplumsal ilişkilerindeki kalitesi yükselir.
Okul hayatındaki başarılarını pekiştirir.
Hayal etme gücü gelişir.
Devletine ve milletine faydası çok olur.
Kısaca; “Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez”…
Bilginin merkez bankaları olan kütüphanelerimiz, bizlere karşılık istemeden hizmet sunan, kitap dolu hazine kaynakları olduğunu da unutmayalım. Ve lütfen kitap okuyalım!…
adarselim@gmail.com
İLGİLİ YAZILAR
KİTAP OKUMA YÖNTEM VE KURALLARI
KİTAPLARI NASIL OKUMALIYIZ?
OKUNMASI GEREKEN KİTAP