Kurban ibadetinde gözlemlediğim çok garip ve acayip bir durumu okuyucularıma anlatmak istiyorum.
İbadet; Allah rızasına ulaşmak, fazilet ve sevap kazanmak düşüncesiyle yapılır. Yani çok ibadet ve çok sevap esastır. Bu nedenle aynı ibadetten daha çok sevap kazanılması mümkündür. Şöyle ki:
Kurban ibadetinde 7 hisselik bir kurbanlık alan iki aile sadece anne babalar olarak 4 hisse olarak sığırı kurban olarak kesmektedirler. Diğer 3 hisse boş kalmakta. Kolay bölmek ve paylaşmak düşüncesiyle 1 hissesini düşersek 2 hisse boş kalmakta.
Bu iki aileden çocukları varsa birer hisse de onları katarak kesilse eve giren et miktarı aynı, verilen para aynı, hisseler üçe taksim edilerek -fakire dağıtım, ev halkının yemesi ve zengin veya fakir misafire yedirilmesi- de aynı olacaktır. Fakat her iki aile de iki kurban yerine üçer kurban kesmiş sevap ve daha fazla fazilete mazhar olacaklardır. İnşaallah!..
Belki bir ailede çocuk olmayabilir. O zaman da anne ve babalarını (sağ veya ölü) niyet ederek kurban kesebilirler.
Bir başka hususta şudur ki; 1.000 tl’ye koyun veya 1.500 tl’ye koç olarak küçükbaş hayvan alan bir aile imkânı varsa, biraz şartlarını da zorlasa 800 tl ekleyerek ve çevresinden de bir ortak aile bularak 1.800 tl’den 3.600 tl’ye veya ikinci hesaptan 4.600 tl’ye kurban olabilecek büyük baş bir sığır alınacaktır. (Değerler 2014 yılına ait) Ancak bu alınacak kurbanların kilosu az olanları rahat bulunabilir.
Küçükbaş bir kurban asgari 18 kg, azami 30 kg gelir. Büyük baş bir kurban da söz konusu meblağa göre en az 80 kg ile 100 kg’lık bir sığır alınabilmektedir.
Küçükbaş kurbanda bir (18 kg hisse) kurban yerine, 800 tl eklenerek büyükbaş kurbandan üç (40 kg üç hisse) kurban veya bir hisse 30 kg yerine 50 kg’lık üç hisse, yani üç kurban kesilmiş olacaktır. Ancak 18 kg yerine hisse miktarı takriben 13 kg’a, 30 kg yerine takriben 17 kg düşecektir.
Her iki durumda da 800 tl’ye iki kurban fazla kesmiş ve iki kurban sevabı ile sıratta iki burak bineye de fazladan sahip olacaklardır. Yani BİR KURBAN yerine ÜÇ KURBAN kesilmiş olacaktır. Eğer imkânımız yok deniliyorsa o zaman ortaklık sayısını üç yaparak (6 hisselik) 3.600 : 3 = 1.200 tl veya 4.600 : 3 = 1.535 tl’ye iki şer kurban kesmiş olacaklardır. Birinci de 26,5 kg düşerken, ikinci de 33 kg düşmektedir.
Dikkat edilirse birinci örneğe göre 200 tl’ye bir kurban daha kesmiş olacak o aile. İkinci örneğe göre ise, sadece 35 tl’ye bir kurban fazladan kesmiş olacaktır.
Bu durum toplu taşımacılık ile ferdi taşımacılıkta -dolmuş ile ticari taksi de- olduğu gibidir. Siz bir şehrin iki uzak A semtinden B semtine dolmuşla gittiğinizde en fazla 3 tl verirken, ticari taksiyle 30 tl’ye gidebileceksiniz.
“Cemaatte rahmet vardır” veya “Birlikte rahmet, ayrılıkta azab (sıkıntı diyebiliriz) vardır” hadis-i şeriflerin sırrını maddî olarak da görüp anlamamız mümkün.
Çok önemli bir hususta şu ki; yukarıda bahse konu para miktarlarını (1.200 tl – 1.535 tl) aynen alarak çok görkemli kurbanlık inek ve tosunlardan bahsedelim. Birinci de 8.400 tl’ye bir inek veya ikinci de; takriben 10.750 tl’ye bir tosun alındığında yedişer hissede aynı ücret karşılıklarında alınmış, ancak bir kurban kesilmiş olunacaktır. Birinci örnekte 315 kg gelen bir inekten 45 kg hisse başına düşecek. İkinci de ise; 455 kg’lık bir kurbanlık tosundan da 65 kg hisseye düşen miktar olacak.
İşin püf noktası; aynı para miktarlarıyla her bir aile üç ortaklı kurbandan 2 kurban ve görkemli kurbanlardan ise 1 (bir) kurban kesmiş olacak bir aile. Ancak eve giren et miktarları yaklaşık 26,5 kg’a karşılık 45 kg iken, 33 kg karşılık 65 kg olacak. Yani görkemli semiz hayvanlar olan ikinci kurban, birinci kurbanların iki katı et olacak.
“Ameller niyetlere göredir” hadisine göre niyet et midir, yoksa kurban mı? Herkes kendini yoklamalı ve niyetindeki “sadakat, takva ve ihlası” kendi tayin etmeli. Çünkü biz kişilerin niyetlerini bilemeyiz.
Kurban kesilecek hayvanın semiz (iyi beslenmiş etli), sağlıklı, etinin kaliteli ve lezzetli, organlarının tam ve sağlam, görünümünün güzel ve iyi olması daha faziletli olanıdır. Bu düşüncelerle kurbanlar kesilmeli. Yapılan ibadetlerde daha çok ecir nasıl alınacağı da göz ardı edilmemeli?
adarselim@gmail.com