Bu yazıyı ortak bir “dil ve konuşma” ile yazdığımdan, öğrenci olan okuyucularım “kişi veya insan” ifadeleri yerine “öğrenci” kelimesini koyarak okumalarını istirham ederim.
Hayal; zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, imge, hülya demektir. Bir kimse ya da bir şeyin bellekte kalan görüntüsü anlamını da taşır.
Aslında hayal; yaşamak istediğimiz şeylerin tümüdür. Zaten ileriye dönük hayal kurabiliyorsa insan, içinde bir umut var demektir.
Hayal kurmak; gerçekleşmesi istenen, özlenen şeyi düşünmek, zihinde canlandırmaktır. İnsan hayal ettiği kadar yaşar ve ideallerini hayal ettiği derecede hayata geçirme başarısına kavuşabilir. Bu bakımdan hayal etmek, hayal kurmak, hayal gücünü kullanmak çok önem taşımaktadır.
Hayal bir şevk atıdır. İnsanı kanatlandırır, zarar ve başarısızlıklardan kurtulmanın yollarını gösterir. Adeta karanlıkta bir fener gibidir. Düşük not alan bir öğrenci cesaretini öldürürse, yüksek not alması zorlaşır. Ama burada imdada hemen hayal ulaşır. Düşük not alan birinin daha sonra çok iyi not alabileceğini fısıldar ve böylece cesareti besler, kişiyi başarısızlıktan kurtarır. Çünkü hayal; güzel hülyalar kurdurur, insanı umutla doldurur.
İflas eden birine genellikle intihara değil, yeniden kazanmanın yollarını düşündürür, azim ve gayretli çalışmasını temin eder. Kişi zindanda da olsa, onu saraylarda yaşatır. Olaylara bakış açısı kazandırır, başarısızlık ve zararlardan kurtulmanın yöntemlerini ve güzel sonuçlarını gösterir. Zaten “Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.”
Hayal, neticenin getirisini, makamını, refahını, başarı kazanmanın heyecanını, kişiye kazandıracağı onuru hep hatırlatır. Fakat icraat yaparak hayal uçağına binmek lazım, yoksa hayal pilavına boşuna kaşık sallamış oluruz, bunu da unutmayalım.
Her şeyin bir başlangıcı vardır. Başarı da bir kişinin aklen, bedenen ve yetenek ve kabiliyet bakımından nihayetteki hedefe odaklanmasından geçer. Mesela, her öğrencinin cumhurbaşkanı olması mümkün değildir, ama hepsi de cumhurbaşkanlığına adaydır, çünkü öğrencilerin içerisinden kimin bu makama geleceği de şimdiden belli değildir.
Unutmayalım ki, büyük insanların hedefi de büyük olur. Büyük adam olmak için hedefimizi büyük tutmamız gerekir. Bu nedenle derede, çayda değil, ırmakta yüzelim. Nehirde değil, deryada olmaya çalışalım.
Hayalinizin ne olduğunu bilip, onu gerçekleştirmeyi kendinize prensip edininiz. Hayal sizi en iyi motive edecek bir güçtür. Eğer hayal ve idealler peşinde koşup, yürümekten vazgeçerseniz, o zaman hedefinize ulaşmanız zorlaşır, belki de yarı yolda kalırsınız.
Bir insanın hayali ne ise; değeri de odur denebilir. Çünkü büyük adamların büyük hayalleri vardır. Hayatta başarılı ve zengin olanların çoğu okuldaki notları nedeniyle değil, hayal güçlerinin sayesinde başarılı ve zengin olmuşlardır.
Hedef belirlemek, karar vermek, sebat etmek güzel ama yeterli değil. Kararı uygulayıp hedefe ulaşmak için, duygusal bir güç olan hayale ihtiyaç vardır. Çünkü bir mıknatıs gibi, hedefi kendisine çekecek bir kuvve olan, insana heyecan veren, arzu ve istek uyandıran, hedef yolunda engellere karşı koyacağın, gerekirse uykunu bile feda edeceğin, her an ve her zaman onunla olup, gerekirse tüm fedakârlıkla hedefine seni götürecek bir enerji olan hayaliniz olmalı.
Tüm umutların kaybolduğu, mücadele etmenin zorlaştığı anda, insana mücadele ruhunu verecek hayaldir. Bunun için her zaman hayalinizi canlı tutmaya çalışınız.
Ünlü bir heykeltıraşa muhteşem heykelleri nasıl yaptığını sormuşlar:
“Heykelin işlenmemiş mermer bloğun içinde olduğunu hayal ettiğini, mermerin içinde duran şeyi açığa çıkarmak için fazlalıkları yonttuğunu söylemiş.”
Öyle ise bizler; istikbal içinde saklı olan belirlediğiniz hedefi ne ölçüde hayal edebiliyorsunuz. Hedefinizi ve onun size kazandıracağı getirileri düşünerek hayalinizi besleyebilirsiniz. Yeterli derecede hayalinizi beslemezseniz, o zaman hayaliniz ya söner veya ölür. Sizde yarı yolda kalırsınız. Tıpkı yeni nişanlanmış veya kara sevdaya tutulmuş iki gencin hayalleri ne ise, sizinde âşık olup kavuşmak istediğiniz, sevgiliniz olan hedefinizle aynı duyguları taşımalısınız ki; hedefinize ulaşabilesiniz. Bu da hayal ile elde edilebilinir. Bu nedenle sormak istiyorum:
Siz isteğinizi hayal edebiliyor musunuz?
Hayattan ne istiyorsunuz, bir hayaliniz var mı?
Hayalinizi canlı tutmak için en son ne yaptınız?
Hayalinizi besleyebiliyor musunuz?
Hayaliniz net, kesin ve güçlü mü?
Büyük bir adam olmak mı istiyorsunuz?
O zaman hayal kurun, hayalinizi koruyun, hayalinizin sönmesine veya ölmesine izin vermeyiniz. Başarılı olmanın en emin yolu kararlı olmak ve hayalinizi korumaktır.
Bu bakımdan birinin ne kadar büyük adam olduğunu ve olmak istediğini öğrenmek istiyorsanız, hayallerinin büyüklüğüne bakarak anlayabilir ve öğrenebilirsiniz. Çünkü “Hayal kurmasını bilmeyen ideallerine ulaşamaz.”
ÖYLE İSE, SİZİN HAYALİNİZ NEDİR?
İLGİLİ YAZILAR
BAŞARI NEDİR?
BAŞARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
adarselim@gmail.com